Zorg & Welzijn

DaVida ATCG Zorg en Welzijn biedt Ambulante begeleiding(offers outpatient counseling) aan mensen dat thuis ondersteuning willen krijgen. 

Dit zodat mensen zo zelfstandig mogelijk kunnen blijven wonen en zelf de regie houden over hun leven. Ambulante begeleiding is altijd gericht op de hulpvragen van het individu. Aan de hand van de hulpvragen wordt maatwerk geleverd en in overleg een plan opgesteld.

De hulpvragen kunnen op diverse levensgebieden betrekking hebben. 

Te denken valt aan bijvoorbeeld begeleiding bij psychische aandoeningen, hulp bij administratie of financiën, een weekplanning maken, leren omgaan met eventuele beperkingen of door mee te gaan naar belangrijke afspraken.

Wanneer de ambulante begeleiding eenmaal is opgestart, wordt er in eerste instantie gekeken welke vorm van ambulante begeleiding nodig is en op welke vlakken een begeleider jou het beste kan gaan ondersteunen.


Wij bieden Ambulante hulpverlening aan mensen met een LVB  en met een NAH.

 

LVB staat voor licht verstandelijke beperking (mild intellectual disability)

Mensen met een licht verstandelijke beperking (LVB) hebben aanzienlijke beperkingen in hun cognitieve ontwikkeling en in hun adaptieve vaardigheden (sociaal aanpassingsvermogen). Er is dan sprake van een aanzienlijke beperking als iemand niet kan voldoen aan wat er bij de leeftijd en de eigen cultuur in het algemeen verwacht wordt.

NAH staat voor niet aangeboren hersenletsel (not congenital brain injury)

 

Niet aangeboren hersenletsel is schade aan de hersenen die is ontstaan in de loop van het leven (niet tijdens of net na de geboorte). Met onderscheidt twee categorieën binnen NAH, deze hebben te maken met een traumatisch of niet-traumatisch oorzaak.

Bij traumatisch NAH ligt de oorzaak van het letsel buiten het lichaam. Er moet gedacht worden aan een ongeluk of geweld. De oorzaak kan vervolgens schedelletsel veroorzaken, hiervan wordt gesproken als iets de schedel is binnengedrongen. Dit kan een gedeelte van het eigen bot zijn of bijvoorbeeld een kogel.

Bij niet-traumatisch NAH ligt de oorzaak van het letsel in het lichaam. Denk hierbij aan een beroerte, infectie, tumor, vergiftiging, zuurstofgebrek, epilepsie, een waterhoofd, stofwisseling of meer recentelijk een COVID-19 besmetting.

De gevolgen voor iemand met niet aangeboren hersenletsel zijn groot. Ze onderscheiden zich in zichtbare en onzichtbare klachten. Deze klachten veranderen het leven van iemand met NAH vaak volkomen. Meestal zijn de klachten zichtbaar en makkelijk te herkennen. Mensen zitten vaak in een rolstoel vanwege (gedeeltelijke) verlamming. De onzichtbare gevolgen zijn, zoals vanzelfsprekend, moeilijker vast te stellen. Echter ervaart iemand met NAH de onzichtbare gevolgen als meest heftig. Deze gevolgen treffen namelijk de cognitieve functies, het gedrag en de persoonlijkheid van de persoon. Ook zijn mensen met niet aangeboren hersenletsel sneller overprikkeld, vermoeid en kunnen ze last hebben van geheugenproblemen.